Пиріг з сухофруктами і горіхами на сметані не залишить вас байдужими. Солодкий, ніжний, готується просто.
Інгредієнти
Для тіста | |
Борошно – 400 грам | |
Сметана жирністю 20% – 200 грам | |
Розпушувач – 10 грам | |
Яйця – два жовтки | |
Маргарин, але краще масло – 200 грам | |
Для начинки: | |
Сухофрукти – 200 грам | |
Яйця – 2 білка | |
Горіхи – 200 грам мигдаль чи інші | |
Ванілін – 1 пакетик або екстракт ванілі |
Цей рецепт пирога відрізняє скромність при підборі продуктів, готується пиріг буквально з нічого, і чудова універсальність по відношенню до начинки. Все це робить його просто незамінним в ті моменти, коли час у домогосподарки на вагу золота, а нагодувати чимось смачним хочеться.
Окремо варто сказати про начинку пирога. Нею можуть бути одні горіхи, або одні лише сухофрукти, можна використовувати навіть шоколад.
Покроковий рецепт
Борошно просіваємо, додаємо розпушити, м’яке, але не розтоплене вершкове масло або маргарин, жовтки яєць, сметану. Все ретельно перемішуємо до утворення тіста. Тісто замішується без цукру, щоб можна було використовувати будь-яку начинку. Після замісу тісто ставиться відпочити на півгодини.
Тим часом підготуємо начинку.
Пробиваємо блендером будь-які горіхи, волоські, мигдаль або ж можна приготувати горіхову суміш з різних ядер. Замість блендера використовується терка, або просто горіхи дрібно ріжуться ножем. Моєму, а потім висушуємо на рушник сухофрукти. Після чого дрібно нарізаємо їх.
Збиваємо яєчний білок потроху додаючи цукор з ваніллю до поступливою піни білого кольору. У збиту піну додаємо горіхи, сухофрукти, все гарненько перемішуємо. У цю суміш вливається сік лимона, який проціджують від кісточок, фракцій м’якоті. Ще раз все, перемішавши, ми отримуємо начинку пирога.
Відпочиле тісто обминаємо пару раз, після чого поділяємо його на дві рівні частини, потім обминается кожна з двох частин тесту. З однієї формуємо основу пирога, для чого вона спочатку розкачується в круглий або прямокутний пласт, залежно від того, в чому ви будете пекти пиріг. Після, тісто акуратно перекладається форму і вже там розтягується до потрібних вам розмірів. Кладемо на тісто начинку, розмазуючи її по всьому периметру пирога, однак залишаючи по краях ділянки завширшки сантиметр.
Другу частину тіста розкачуємо розміром більше, ніж першу для зручного защипи пирога. Закривши і защепив пиріг другою частиною тіста, по всій поверхні пирога робимо надрізи ножем, далі ставимо його в розігріту до 200 – 210 градусів духовку на 10-15 хвилин. Остиглий пиріг ріжеться і подається до столу. Приємного апетиту!