Основа для тіста дуже незвичайна: яйця, сметана, майонез і борошно. Коли моя сусідка порадила спекти за цим рецептом, я насторожилася…
Інгредієнти
Яйця курячі – 3 шт. | |
Сметана – 100 г | |
Майонез – 200 г | |
Розпушувач – 0,5 чайної ложки | |
Борошно – 300 г | |
Вишня – 0,5 кг | |
Цукор – 1 склянка | |
Вершкове масло – 1 столова ложка |
Мене збентежив в рецептурі майонез. Але вона переконувала, що такий торт з вишнею виходить смачним, красивим, тісто розсипчастим. Ягідна прошарок надає пирога соковитість. А збиті білки – ніжність. Називаю саме торт, так як випічка виходить солодкою.
Я в приготуванні використовувала вишню, але може підійти слива, смородина або чорниця. Правда при використанні сливи або смородини збільште кількість цукру, так як ці ягоди завжди після випічки кислят.
Можна використовувати і свіжу ягоду, і заморожену. Єдине, не забудьте після розморожування ягоди, дати стекти зайвої рідини, інакше випічка вийде сирої і весь торт потече. Отже, давайте разом спробуємо приготувати пиріг на майонезі. Рецепт нижче.
Покроковий рецепт
Взяти 3 курячих яйця, відокремити білки від жовтків. Білки прибрати в холодильник (холодні вони краще утворюють густу піну). Жовтки розтерти з 0,5 склянки цукру. Додати в яєчну суміш 100 г сметани, 200 г майонезу, 0,5 чайної ложки розпушувача. Все гарненько перемішати. (взагалі, майонез у випічці — вже не новина, він надає пишність або рихлість, в залежності від складу тесту).
300 г борошна вищого сорту просіяти, додати в тісто (краще додавати частинами). Знову перемішати, щоб не було грудочок.
Залізну форму змастити маслом, посипати панірувальними сухарями (якщо ви використовуєте силіконову форму, змащувати її маслом не потрібно). Вилити у форму тісто.
Розрівняти поверхню столовою ложкою. Випікати корж на вже розігрітій духовці до 180-200 градусів на середньому рівні до золотистого кольору.
Поки корж печеться збити в густу піну 3 курячих білка з рештою 1/2 склянки цукру.
Витягнути форму з готовим коржем. Викласти вишню без кісточок (якщо ви використовуєте заморожену вишню, розморозьте її і обов’язково дайте стекти зайвої рідини). Зверху все залити збитими білками.
Поставити торт в духовку допекаться до готовності, зменшивши градуси в печі (130-150 градусів). Торт з вишнею можна витягувати, коли утворюється рожева рум’яна кірочка.
Торт безе з вишнею та готовий! Трохи остудіть випічку і можна діставати з форму (у мене вона знімна). Подавайте до столу торт з безе, попередньо нарізавши на шматочки. Приємного чаювання!