Ріжемо очищену гарбуз на великі шматочки.
Кришимо ножем дрібно часник.
Ріжемо дрібно цибулю.
Розігріваємо оливкову олію на сковороді і обсмажуємо поросяти, ягняти часник протягом 1-2 хвилин.
Додаємо цибулю і смажимо все близько 5 хвилин.
Кладемо до цибулі і часнику гарбуз і обсмажуємо шматочки протягом 5 хвилин.
Перекладаємо все в каструлю з товстим дном, додаємо воду, доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні хвилин 10-15.
Коли гарбуз зварилася, збиваємо блендером до консистенції пюре.
Додаємо вершки, мускатний горіх, сіль, перець і ще раз збиваємо блендером. За бажанням можна додати ще води. Орієнтуємося на бажану густоту супу.
Ставимо на плиту, знову доводимо суп до кипіння і тримаємо на маленькому вогні 3 хвилини. Потім накриваємо каструлю кришкою і даємо супу настоятися 15-20 хвилин.
Поки суп настоюється, робимо крутони. Для цього нарізаємо батон і обсмажуємо його в невеликій кількості оливкової олії з часником.
Подаємо до столу з крутонами, можна посипати тертим пармезаном, зеленню або додати сметани.