В башкирської кухні спеції практично не використовуються, тому в рецепті тільки сіль і зелень.
Інгредієнти
супова курка – 0,5 шт. | |
картопля білокачанна – 700 гр. | |
капуста – 400 гр. | |
морква – 200 гр. | |
цибуля перо – 4 шт. | |
зелень – 4 гілочки | |
сіль – 2 ч. л. | |
вода – 2-2,5 л. | |
цибуля ріпка – 1 шт. |
Це обов’язкова страва на свята, на весіллях, поминках. Готується воно просто, але досить довго. І хоча я росіянка, але для чоловіка, що виріс на національній кухні, іноді готую элеш. До речі, в інтернеті можна знайти зовсім інший рецепт з такою ж назвою, але вже в татарської кухні. Така плутанина з-за того що башкирська і татарську мови дуже схожі, а саме слово элеш означає лише порція.
Традиційно элеш готується з бараниною і яловичиною, але я готую з сільської куркою або магазинної суповий, кури швидкого приготування для бульйону абсолютно не годяться. Страва виглядає зазвичай, але воно дуже смачне.
Покроковий рецепт
У холодну воду опускаємо половину курки і очищену середнього розміру головку цибулі, варимо 1ч. 45 хвилин приблизно, дивимося по готовності м’яса, якщо можна відокремити від кісток, значить досить.
Поки вариться курка, очищаємо і моєму кілька картоплин і моркву, капусту, ріжемо великими шматками.
Дістаємо м’ясо з бульйону і опускаємо туди овочі. Варимо до готовності, перевіряємо, протикаючи виделкою.
Дістаємо овочі з бульйону.
Цибуля зелена дрібно шаткуємо, і посипаємо укладені м’ясо і овочі в піалу з бульйоном. Прикрашаємо гілочками кропу і петрушки. Страва готова!