Загальновідомий факт – квасоля слід замочити в холодній воді напередодні ввечері. Якщо ви використовуєте квасоля різних сортів, замочуйте її поетапно. Спочатку саму тверду, потім, з інтервалами в годину-два, додайте в каструлю ту, що вимагає меншого часу замочування. Злийте воду, в якій була замочена квасоля. Промийте квасолини і залийте зазначеною кількістю свіжої холодної води. Поставте каструлю на плиту і включіть максимальний нагрів. Після закипання зменшіть нагрів до середнього і варити квасолю до напівготовності. Сіль додавайте саме на цьому етапі.
Моркву і селеру наріжте кубиками. Наріжте часник тонкими пластинками. Моркву, селеру і часник пригасите в оливковій олії. Потім додайте овочі і масло в каструлю.
Варіть суп до повного розм’якшення квасолі (приблизно близько години).
Помідори необхідно очистити від шкірки і також нарізати кубиками. Після чого відправте їх в каструлю, зменшивши нагрів до мінімального, і поваріть ще хвилин 5.
Тепер вимкніть нагрів, закрийте каструлю кришкою і дайте юшки настоятися хоча б 15 хвилин.
Перед подачею додайте в квасолевий суп мелконарезанного пряну зелень.