Фінська кухня славиться безліччю страв. У цій статті мова піде про такий національний фінському пирозі Калакукко, запеченим з салом і рибою.
Інгредієнти
житнє борошно – 700 гр | |
пшеничне борошно – 200 гр | |
риба, а саме, ряпушки – 1 кг | |
сирої грудинки – 400 гр | |
перлової крупи – 100 гр | |
соєвий – за смаком | |
перець – за смаком | |
сіль – дві щіпки |
Фінська кухня славиться безліччю страв. У цій статті мова піде про такий національний фінському блюді, як Калакукко. Крім того, ця стаття розповість про те, як приготувати це блюдо, що відноситься до фінської національної кухні.
Начинкою Калакукко служать риба і сало, а за формою нагадує пиріг велику буханець житнього хліба. Цей пиріг дуже ситний і смачний, тому вважається, що оптимальний час подачі страви – це час обіду, тому що Калакукко великого розміру і, крім того, в ньому міститься все, що необхідно для ситного прийому їжі.
Готувати цей рибний пиріг із салом зовсім нескладно, але запікається він довго, близько 4-5 годин.
Покроковий рецепт
Для того, щоб приготувати калакукко, необхідно спочатку замісити тісто з пшеничного та житнього борошна, солі та води. Необхідно відзначити, що житнє і пшеничне борошно слід спочатку посіяти. Потім потрібно прикрити ємність з тістом чашкою, загорнувши саме тісто в плівку і відставити ємність з тістом на півгодини.
Далі потрібно тонко розкачати тісто в пласт прямокутної форми і покласти на пергамент.
Начинка для пирога готується наступним чином: якщо грудинка відсутня, то можна взяти сало і нарізати його кубиками. Після цього необхідно обсмажувати сало протягом восьми-десяти хвилин на попередньо розігрітій сковороді. Рибу слід нарізати шматками, до цього вимивши її.
Самим першим шаром, який необхідно викласти на дно пирога, є перловка. Поверх цього шару слід викладати рибу.
Поверх риби необхідно покласти тонко нарізану грудинку. Якщо ж не вдалося купити грудинку, в пиріг кладуться або філе, або сало.
Також можна додати спеції, а саме, мелений перець і соєвий соус.
Потім необхідно накрити пиріг звисаючими краями тіста внахлест і ретельно закрити. Наявність щілин і будь-яких просвітів не допускається. Для кращого формування пирога необхідно рясно змочувати руки водою під час всього процесу.
У духовці пиріг слід запікати протягом тридцяти хвилин. А по закінченні цього часу слід витягнути з духовки, поклавши на пергамент і змастивши вершковим маслом.
Далі пиріг необхідно загорнути в два шари фольги і пергамент. Температуру духовки слід зробити менше – до ста двадцяти п’яти градусів, а пиріг залишити в духовці на чотири години. В результаті у фользі готовий пиріг зберігається теплим протягом десяти годин.
Такий пиріг можна їсти ложкою. В якості хліба зазвичай використовується вирізана скоринка.
Оскільки часто риба, що входить до складу пирога, маленька, її можна пропустити з кістками в м’ясорубці.
Подавати такий пиріг слід гарячим. І для того, щоб урізноманітнити смак пирога і зробити його більш виразним і яскравим, можна подавати пиріг з вершковим маслом.
Таким чином, можна сказати, що приготувати цей пиріг не дуже складно, а в підсумку вийде досить смачне і ситне блюдо, яке ідеально підходить для обіду, особливо взимку, коли на вулиці холодно і організму потрібно більш ситна та поживна їжа.