За переказами предків чепалгаш захищає наречену.Через кілька днів після святкування,вона кидає в річку чепалгаш, в ньому голка з подолу її сукні,а чоловіки стріляють в нього.Так вони відлякують від неї зло.
Інгредієнти
Для тіста | |
Мука пшенична вищий сорт 1 кг | |
Кефір – 500 гр | |
Сода харчова – 15 гр | |
Сіль – 15 гр | |
Для начинки | |
Сир – 500 гр | |
Яйце куряче – 1 шт | |
Масло вершкове – 150 гр | |
Цибулю зелений – 100 гр | |
Сіль – 20 г |
Традиція пекти коржі народилася в давнину в горах Кавказу. Прекрасні чернобровые жінки в цих краях завжди славилися вмілими руками і чудовими здібностями до прекрасної приготуванні смачних страв. На смакота кавказьких страв також впливали чиста вода гірських річок, найсвіжіше молоко худоби, що пасуться в горах, найчистіші трави, що ростуть в горах. Їжа виходить смачніше, якщо готується з чистих натуральних продуктів. Коржики із сиру з зеленню на чеченському називаються чепалгаш, їх часто готують також з картоплею або гарбузом. Страви будь-якої кухні тісно прив’язані до історії її народу, пов’язані в тому числі з умовами його проживання. Умови проживання, як і сама історія чеченського народу, вельми суворі, їжа, яку прийнято готувати тут проста в готуванні, але дуже смачна. Їжу тут завжди готують калорійну – один прийом їжі і ситий на весь день. Чепалгаш зазвичай прийнято подавати до основної страви, як би насичуючи організм, тамуючи апетит, навіть самий суворий.
Покроковий рецепт
Для випічки коржів заготовимо такі продукти.
В першу чергу замісимо тісто для коржів. У миску для змішування продуктів викладемо кефір, також можна використовувати кисле молоко. Також в неї додамо сіль , все перемішати.
В окремій чашці ретельно “погасимо” соду, використовуємо для цього окріп, виллємо в кефір. Ще раз перемішати, дочекаємося, щоб на кефірі утворилася шапка піни.
У кефір частинами додамо борошно і замісимо м’яке ніжне тісто. Відкладемо його вбік, щоб воно відпочило.
Тепер займемося приготуванням начинки. В окремий посуд викладемо сир, додамо яйце куряче.
Цибуля зелена ретельно промиємо в проточній воді, просушити, дрібно наріжемо.
Подрібнену цибулю додаємо в сир, присолим.
Начинку ретельно перемішаємо, домагаючись, щоб яйце в ній рівномірно розчинилося.
Випікаємо коржі на товстостінній сковороді. Її заздалегідь розігріємо до температури 120-140 градусів.
Тісто знову подмесим.
Тісто розділимо на частини, скачаємо їх у кульки. Тепер потрібно швидко сформувати коржі і випікати їх, поки тісто не почало сохнути.
Кожен кульку розгортаємо в коржик, зовсім тонко викочувати не потрібно.
В серединку розкатаної коржі викладаємо начинку.
Краї коржі збираємо в один вузлик, акуратно залепливаем його, виходить мішечок з начинкою.
Пальцями акуратно розминаємо, перетворюючи в коржик, стежимо, щоб тісто ніде не порвалося.
Потім за допомогою качалки розкачуємо корж, щоб вона стала тонша.
Корж акуратно переносимо на сковороду. Сковороду змащувати маслом не потрібно, випікаємо коржі на сухій сковороді.
В окремому посуді розтоплюємо масло.
Кожну корж після випічки рясно поливаємо олією.
Після того, як коржі просочаться маслом і трохи охолонуть, розрізаємо їх на чотири частини і подаємо на стіл. До них зазвичай подають солодкий чай з молоком. Приємного апетиту!