Лагман швидше за все походить від спотвореного слова “люмян”, розтягнуте тісто.Якщо в розтягнутому тесту додати смачну смажену підливу з м’яса і овочів, вийде смачний “ковурма лагман”. Скуштуємо?
Інгредієнти
Для підливи | |
М’ясо яловиче – 600 гр | |
Цибуля ріпчаста – 300 гр | |
Картопля – 300 гр | |
Морква – 300 гр | |
Перець болгарський – 200 гр | |
Томат – 150 гр | |
Баклажан – 200 гр | |
Олія соняшникова – 150 гр | |
Сіль – 35 гр | |
Перець гострий червоний – 35 гр | |
Кумін (зіра) – 15 гр | |
Основа | |
Локшина середньої товщини – 700 гр | |
Зелень кінзи – 50 гр |
У глибоку давнину китайці придумали нескладне блюдо, витягнуту локшину змішали з м’ясною підливою, вийшов лагман. Кочові племена і міжусобні війни підхопили це смачне і ситне блюдо, “рознесли” його по світу. Саме таким чином традиція готувати лагман потрапила в Середню Азію, він увійшов у меню народів цих країн, і тепер узбеки, киргизи, казахи, таджики вважали лагман невід’ємною частиною своєї національної кухні. Традиційно лагман готують з баранячого або яловичого м’яса, так як народи Середньої Азії мусульмани, і свиняче м’ясо в їжу не вживають. Існує величезна безліч рецептів лагмана – сюйру, гуйру, ковурма, але всі вони об’єднані загальним принципом – тягнутий локшина доповнюється смачною м’ясною підливою. При чому якщо підливу зробити рідкою, то і лагман вийде у вигляді першого страви, а якщо обсмажити без бульйону, то вийде смажений лагман. Певного набору овочів для підливи теж не існує, в неї можна класти будь-які овочі і бобові, велика кількість спецій і зелені. Як приготувати лагман в домашніх умовах? Розповімо.
Покроковий рецепт
Приготуємо продукти для лагмана.
М’ясо промиємо в проточній воді, наріжемо тонкими довгими смужками.
М’ясо злегка обсмажимо в казані в гарячому соняшниковій олії, потім додамо трохи води, щільно закриємо кришкою.
Підготуємо овочі для підливи. Моркву, цибулю, картоплю очистимо від шкірки, ретельно промиємо.
Овочі дрібно наріжемо.
Нарізану цибулю викладемо в казан з м’ясом.
Як тільки цибуля стане прозорим, викладемо в казан моркву, додаємо томат, перемішати.
Тепер додамо до овочів нарізану картоплю.
Коли овочі майже готові, додаємо нарізані тонкими смужками болгарський перець і баклажан. Підливу посолити, поперчити, додамо кумін (зіру).
Закипятим воду в каструлі, додаємо дрібку солі, щоб з води вийшов кисень, у воду наллємо трохи олії соняшникової. Викладемо в киплячу воду переломленную навпіл локшину. Відваримо її готовності відкинемо на друшляк.
Формуємо готову страву. У роздавальну викладемо на тарілку порцію локшини, зверху кладемо м’ясну підливу, щедро прикрашаємо лагман подрібненою зеленню кінзи. Подаємо на стіл. Приємного апетиту!