Листкове рубане тісто-теорія

Листкове рубане тісто-теорія – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Листкове рубане тісто – це прісне тісто, до складу якого входить борошно, масло, вода і сіль.

Інгредієнти

Борошно – 200 г
Вершкове масло – 100 г
Сіль – щіпка
Вода – 5 столових ложок (крижаний!)

Як приготувати Листкове рубане тісто-теорія

Листкове рубане тісто – це прісне тісто, до складу якого входить борошно, масло, вода і сіль. Вода при цьому повинна бути крижаний, а масло холодним. Виходить пластичне тісто з крихітними шматочками масла. Масло при розкочуванні розплющується, а при випічці створює шари. Щоб масло не тануло і рівномірно перемішувалося з борошном, краще використовувати комбайн, спеціальне пристосування для рубки тесту або два ножі. А можна і змішати борошно з маслом, попередньо натерши масло на тертці. Тісто не рекомендується довго місити, так як воно може втратити свою шаруватість і після випічки стане твердим. Випікати таке тісто треба вже розігрітій духовці до 200 градусів і ставити його в духовку бажано абсолютно холодним. Таке тісто – прекрасна основа для пирогів. Ви можете спробувати спекти дуже смачний “пиріг з ірискою і сухофруктами під ганашем”. Удачі на кухні!

Покроковий рецепт

Просіяти борошно, зверху на неї висипати щіпку солі (вона потрібна для еластичності тіста). Масло порізати шматочками.

Борошно порубати з маслом до крошкообразного стану (мій спосіб – два ножа).

Кришу викласти гіркою, зробити колодязь, вилити в нього крижану воду і швидко замісити тісто.

Тісто замішувати треба швидко, так як воно не любить тепла. Воно не повинно вийти однорідним, таким воно стане при розкочуванні.

Виходить ось таке м’яке, податливе пластичне тісто.

Ви можете тісто загорнути в плівку, прибрати в холодильник і використовувати пізніше. Я рекомендую, поки податливе тісто, викласти у форму, зробити бортики (в залежності від рецепту), обрізати краю. Потім зробити по дну тесту проколи вилкою, щоб воно при випічці не роздулося. Через ці дірочки виходять пари. Навіть якщо ви забули зробити проколи, можна зробити це після випічки. Потім прибрати форму з тестом в холодильник на 30 хвилин або в морозилку на 15 хвилин.

Якщо ви використовуєте «суху» начинку, попередня випічка коржа не потрібна. Тісто отже пропечеться, якщо приблизний час випічки складе близько 40 хвилин. Можна спекти ось такий пиріг зі сливами.

Якщо ви використовуєте рідку начинку, тісто попередньо необхідно пропекти, інакше воно буде сирим. Тісто вистелити пергаментним папером, викласти вантаж (вантажем може служити квасоля, горох…який, згодом, можна використовувати за призначенням). Поставити в духовку при температурі 200 градусів на 15-20 хвилин. Потім зняти вантаж і поставити в духовку ще на 5-10 хвилин, для повного підсихання коржа. Далі, корж остудити і викласти начинку. Випікати пиріг, в залежності від обсягу начинки, близько 20-30 хвилин. Якщо ви використовуєте кислу начинку. Раджу подивитися процес приготування рубленого солодкого тіста. Воно більш солодке і прекрасно підійде для кислої ягоди. Приклад тому – пиріг з червоною смородиною і фундуком.