Давно хотів спробувати кашу з полби або, як її ще називають, смельты, крупи, якою харчувалися наші предки. Кашу варили на молоці з цукром і сіллю.
Інгредієнти
крупа полба – 2 склянки | |
вода – 4 склянки | |
молоко – 300 мл | |
сіль – за смаком | |
цукор – 2 столових ложки або по смаку | |
масло вершкове – за бажанням |
Я, в принципі, вмію варити, та й завжди варив тільки одну кашу – гречану, ну ще плов розварюється іноді, і як каша виходить.
Якщо ви, шановні читачі цієї статті зайшли на сайт із пошуку за запитом «каша з полби», то, напевно, знаєте, що полба – це предок пшениці, власне, її напівдикий вигляд, тільки більш давній. Як пишуть, досить поживна і корисна за рахунок високого вмісту багатьох природних елементів.
Зараз полбу знову стали вирощувати. Її навіть почали рекламувати.
Так що одного разу я купив її і спробував додавати замість перловки в розсольник – дуже смачно! Зараз настала пора приготувати кашу з полби. Буду готувати інтуїтивно, за аналогією з гречаної. Побіжно переглянув рецепти в інтернеті.
Покроковий рецепт
Отже, я взяв 2 склянки полби, промив її, прибрав всяку бяку, покласти в каструлю і залив 4 склянки води. Довів до кипіння і збавив вогонь.
Чекаю хвилин сорок, поки википить вода і каша загусне. Посолив за смаком.
Додаю трохи молока (100 мл), бачу, що чудово виходить і доливаю 200 мл. Лише потрібно холодне, некип’яченого молока.
Часто перемішую, щоб не підгоріло. Трохи цукру додав (2 столових ложки).
Помішую час від часу, а каша всі густіє, молоко википає… Ну, здається готове, пора по тарілках! Зверху виклав шматочки бананів і присипав смаженої кокосовою стружкою, щоб вона у мене була.
Так маслечка не забути! Смачно, ситно і дуже корисно! Приємного Вам!