Національний шотландський кекс – Данді

Національний шотландський кекс – Данді – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Підготувати всі інгредієнти для кексу. Сухофрукти та цукати можна брати які завгодно, за бажанням. Ром ж варто вибирати темний.

Всі сухофрукти та цукати нарізати шматочками середніх розмірів. Залити 50 мл рому і 30 мл теплої води або апельсинового соку.

Замочені сухофрукти залишити на цілу ніч. За цей час вони вбере всю рідину. Якщо не хочеться багато чекати, то залишити сухофрукти хоча б на 3 години.

Збити м’яке масло з цукром до однорідної маси.

Додавати по одному яйця, продовжуючи збивати тісто на маленькій швидкості.

Окремо змішати борошно з розпушувачем і акуратно ввести в тісто під час збивання.

Тісто має вийти густуватим і однорідним.

Вимочені цукати обваляти в борошні і ввести в тісто. Якщо залишилася рідина – її теж додавати. Ретельно перемішати всю масу.

Жароустойчивую форму змастити вершковим маслом, а також щедро присипати борошном. Викласти ложкою тісто і розрівняти. Випікати кекс при 170 градусах до повністю сухої зубочистки.

Ще гарячий кекс наколоти зверху зубочисткою по всій поверхні. За допомогою щіточки змастити верх кексу 50 мл рому, або просто залити верхівку. Залишити до повного охолодження.

Готовий кекс загорнути в пергамент, потім у фольгу і залишити рівно на тиждень у темному місці. Через тиждень розкрити кекс, залити ромом і знову закрити. Вистоювати кекс потрібно від 2 до 4 тижнів. У Шотландії цей процес традиційно займає місяць. Не переживайте, кекс не засохне і не в якому разі не зіпсується! Витримка кексу потрібна для того, щоб його просочив ром, а сухофрукти віддали тесту всю свою вологу, і витримувати його дійсно варто. В результаті вийде дуже розсипчастий, трохи вологим і дуже смачний кекс.