Паска – Пасхальний вінок

Паска – Пасхальний вінок – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Цей чудовий Свято Свят – Світле Воскресіння Христове відзначають віруючі християни всього світу. І скрізь святкування має свої усталені звичаї і традиції.

Інгредієнти

Для дріжджового тіста:
Молоко – 1/2 склянки
Яйця курячі – 1 шт.
Рослинна олія – 25 мл (1-2 ст. ложки)
Вершкове масло – 25 гр
Цукор – 100 г
Сіль – щіпка
Борошно – 2-2,5 склянки (залежно від борошна)
Дріжджі – 20 г (свіжих) або 5-6 р (сухих)
Для начинки:
Цукати – 30 г
Цукор – 30 г (приблизно)
Ванілін – 1 пакет (за бажанням)
Рослинна олія – 2 ст. л. (для змазування тіста)
Кориця – 1 ст. л. (для любителів)
Для глазурі:
Цукрова пудра – 2-3 ст. л.
Сік апельсиновий – 1-2 ст. л.

Як приготувати Паску – Пасхальний вінок

Головне місце на святковому столі на Русі – велика кількість різноманітних страв. І, звичайно ж, почесне місце займають різнокольорові крашанки, паски. Багато чого змінилося з тих часів, але деякі великодні традиції, символи і атрибутика залишаються незмінними повсюдно.

Великодня свічка – важливий атрибут свята. Відстоюючи службу в церкві, запалену свічку прийнято тримати в руках. Палаючої її треба донести до будинку і запалити цим вогнем домашнє вогнище, щоб у домі все було благополучно. Таким чином, як би відбувається процедура освячення дому.

Для прикраси святкового столу на Великдень готували так звану Великодню гірку. Для її приготування потрібно взяти замочені насіння быстропрорастающих насіння, наприклад, вівса або крес-салату і нанести їх на мокру нещільну тканину, яка повинна покривати конусоподібну форму, а потім часто поливати її водою. Трава почне проростати, і через кілька днів виросте справжня зелена гірка. Цю гірку ставили в центр великоднього столу і обкладали фарбованими яйцями.

На Русі весь народ урочисто готувався до Святого дня. До нього було приурочено багато добрих звичаїв і повір’їв. Наприклад, вважалося, що добрі справи, що здійснюються на користь інших, особливо обділених долею, допомагали зняти з душі гріх.

Великодній вінок чи квітка, який є символом вічного життя, – ще один із символів Великодня. Це чудовий святковий подарунок для близьких людей. Існує безліч варіантів великодніх букетів і вінків: підвісні, настільні, настінні. Наші бабусі також пекли великодні вінки та квіти в цей Святий день, який неодмінно повинні їсти всією родиною. Вважалося, що якщо з’їсти всій родині по шматочку від пасхального вінка, сім’я буде жити дружно і без сварок.

Спробувала спекти великодній вінок, і він виправдав мої ожиданья. Заради цього варто було докласти, хоча зараз здається все не так уже й складним. Пряний кисло-солодкий смак порадував всю сім’ю. На ранок залишилося пару шматочків, але і вони були м’якими. Спробуйте і Ви приготувати. Думаю, начинку можна використовувати абсолютно будь-яку, на свій смак…

Покроковий рецепт

Приготувати звичайну опару. У теплому молоці розчинити дріжджі.

Додати 1/2 склянки просіяного борошна (якщо не просіяти, тісто буде гірше підніматися). Добре перемішати. Накрити легким бавовняним рушником і поставити в тепле місце на 20 хвилин (наприклад в раковину або каструлю з теплою водою, підніметься дуже швидко).

Поки опара «підходить» замочити цукати приблизно на 1 годину. Розм’якшити вершкове масло і змішати його з рослинним 1:1,тобто 25 г вершкового масла 25 мл рослинного.

У масло додати цукор і сіль, і гарненько збити.

Цю суміш влити у підійшла опару. Додати яйце. Перемішати.

Всипати борошно. Перемішати. Кількість борошна може варіюватися, оскільки це залежить від якості борошна. Тісто не повинно прилипати до рук. Знову поставити в тепло приблизно на 1 годину. Спочатку тісто буде підніматися повільно, потім все швидше. Не давайте тесту перестояти, а то воно буде погано підніматися при випічці. Якщо ж тісто не вартий залишиться легкий дріжджовий запах.

Визначити готове тісто просто. Спробуйте на початку підйому злегка натиснути на поверхню тіста пальцем. Залишиться невелика ямка, яка дуже швидко затягнеться. А от коли тісто піднялося до країв форми, вм’ятина від пальця або зовсім не затягується, або вирівнюється дуже повільно. (Тільки натискайте обережно, добре піднялося тісто дуже легко осідає). Так, і тісто не любить протягів!

Отже, після того як тісто піднялося…капнути на стільницю 1 ч. л. рослинного масла (щоб тісто не прилипало) і розкачати пласт товщиною близько 0,5 см (у виді прямокутника). Змастити пласт тіста маслом і рівномірно розподілити на тесті цукати, попередньо замочені. Посипати рясно цукром, ванільним цукром і корицею (все за бажанням). Скатати тісто в рулет як на фото.

Згорнути в кільце. І акуратно перенести на деко з попередньо постеленной папером для випічки. Краї рулету злегка змастити яєчним білком, добре защипати.

Ножем з зовнішньої сторони зробити радіальні надрізи по всій окружності кільця і поставити в тепле місце для вистоювання на 15 хвилин, накривши його рушником. Потім кільце, намагаючись не зім’яти його, акуратно змастити збитим жовтком або просто яйцем. Випікати паску вже розігрітій до 190-200°C духовці 15-20 хвилин. Перші 7-10 хвилин дверцята духовки не відкривати! Якщо верх почне пригорати, накрийте його папером для випічки і продовжуйте готувати. Готовність перевіряється дерев’яною лучиною (метод відомий)…. Готову паску вийняти з духовки, відразу загорнути в чистий рушник і залишити на 10-15 хвилин «відпочити», щоб скоринка випічки розм’якшилася.

Тим часом зробимо глазур. Так як у нас начинка цукати, глазур роблю апельсинову. В цукрову пудру невеликими краплями-порціями додавати апельсиновий сік до одержання густої мажущейся консистенції. Ретельно перемішати. Маса повинна бути однорідною і не занадто рідкою.

Полити глазур’ю паска і посипати присипкою. Увага, глазур швидко висихає і присипка не може прилипнути, тому робіть все швидко і відразу.

Всім Удачі у приготуванні і з Святом Великодня!