Смачний плов

Смачний плов – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Що слід врахувати?
☑️ Брати молоде м’ясо, щоб при приготуванні воно було м’яким, але при цьому зберегло свої корисні властивості.
☑️Рис. Найголовніше – правильно вибрати рис. Він повинен бути виключно довгозерний, можна пропарений.
☑️Плову не буває без потрібних приправ!
☑️Посуд. Обов’язково казан або сковорода з товстими стінками і дном. Алюмінієва каструлька не підійде.

Переконатися в наявності всіх інгредієнтів і підготувати їх.

Промити ретельно м’ясо.
Нарізати цибулю. Я люблю півкільцями. Не лякайтеся, що його багато. Після варіння так здаватися не буде.

У розігріту сковороду налити соняшникову олію. Десь 1 див. Почати смажити цибулю.

М’ясо нарізати кубиками. Мені більше подобаються невеликі шматочки. Вони краще проваляться і є їх приємно. Але тут на любителя. Хтось любить дуже великі.

Додати м’ясо до цибулі, перемішати.


Нарізати моркву соломкою, додати до м’яса з цибулею. Посмажити десь хвилин п’ять.

У цей момент в казан можна додати наші спеції. Я не знайшла гарну готової суміші для плову. Такою є прозора упаковка, де всі приправи великі, не подрібнені. Якщо побачите – сміливо купуйте, там вже готове співвідношення всіх інгредієнтів. Не рекомендую купувати в закритих пакетиках, де написано “Для плову”. Там все у вигляді порошку. Це не зовсім те, що потрібно. Також у мене не виявилося практично головного секрету вдалого плову. Це барбарису! Він обов’язковий. Буває двох видів: червоного і чорного. Самі вирішите який вам до душі. Крім того, я не додаю такі речі як куркуму. Ми не дуже любимо рис жовтого кольору. Але часто готують саме такий!

Перемішати, додати води, накрити кришкою, зменшити вогонь на мінімум і протушкувати (бажано дві години).

У цей момент промити рис понад сім разів – до прозорості. І дати настоятися, щоб він був м’якше. Мити в теплій. Залишити отмачиваться – в холодній.

Через зазначений час, перевірити м’ясо. Якщо м’яке – можна додати рис, попередньо злив з нього воду. Крім того, тут я пробую бульйон і регулюю сіль, перець і спеції за смаком.
Розподілити рис рівномірно, не перемішувати! Вода від рису – десь 1,5 див. В цей момент я встромляю цілий часник в середину. Він смачно там проварюється. Але це для тих, хто його не переносить у чистому вигляді в плові. А так – можна очистити і додати.

Чекати хвилин 20. Кришку НЕ відкривати! Це один із секретів розсипчастого рису.
Зняти з вогню. Дати настоятися близько півгодини, якщо є час.

Подавати потрібно також не перемішуючи, шарами.
Приємного апетиту!