Запечена яловичина хороша тим, що її можна подавати не тільки в гарячому вигляді, але і в охолодженому з різноманітними гарнірами або якими-небудь салатами.
Інгредієнти
діжонська гірчиця – 1,5 ст. ложки | |
м’якоть яловичини – 800 г | |
олія оливкова – 2 ст. ложки | |
не дуже велика айва – 1 штука | |
суміш подрібненого перцю – за смаком | |
велика і дуже соковита хурма – 1 штука | |
гілочки свіжого шавлії – 3 штуки | |
білий солодкий цибуля великий – 1 штука | |
морська сіль середнього помелу – за смаком |
Для того, щоб м’ясо, приготоване в духовці, вийшло дуже соковитим, його попередньо рекомендується замаринувати в суміші з солодкої гірчиці і оливкової майонезу.
До речі, яловичина чудово поєднується з айвою і солодкої хурмою, тому м’ясо в духовці можна приготувати з цими плодами, завдяки яким страва вийде ще більш смачним і запашним.
Покроковий рецепт
Діжонську гірчицю викласти в глибоку широку посуд, додати оливкову олію, збити виделкою компоненти, змастити з усіх боків гірчичним маринадом м’якоть яловичини, укутати м’ясо харчовою плівкою і на добу залишити в якомусь холодному місці.
Почистити цибулю і нарізати його товстенькими кільцями, приготувати нарізку у вигляді тонких пластин з айви і хурми, потім застелити харчовою фольгою глибоку прямокутну форму для запікання.
Викласти у форму цибульні кільця і розподілити рівним шаром, зверху покласти яловичину, змащену маринадом, посолити її і присипати сумішшю різних перців. Крім того, на мариноване м’ясо викласти нарізані плоди, розкласти свіжі гілочки шавлії, всю цю ароматну композицію закрити вільними краями харчової фольги.
Поставити пряну яловичину з фруктами в духовку і запікати при двохстах градусах протягом півгодини, потім зменшити температуру і продовжити процес запікання ще хвилин сорок. Як тільки запашна яловичина з фруктами буде готова, остудити її прямо в духовці, після чого нарізати порційними шматками, перекласти на велике блюдо і подавати з розсипчастим рисом або якимось іншим гарніром.
Ті, кому не дуже подобається ідея приготування яловичини з хурмою або айвою, можуть використовувати які-небудь інші фрукти, найголовніше, щоб вони були дуже соковитими. Непоганим варіантом можуть стати апельсини або інші цитрусові фрукти, завдяки яким м’ясо придбає не тільки необхідну соковитість, але і незвичайний святковий смак.