Суп з пельменями по-турецьки
Інгредієнти
Для тіста: | |
Борошно – 2 чашки (вищого сорту) | |
Сіль – 1/2 ч. л. | |
Яйця курячі – 1 шт. | |
Вода – 2/3 склянки | |
Для начинки: | |
Баранина або яловичина – 200 г | |
Цибуля ріпчаста – 1 невелика цибулина | |
Сіль – 1/2 ч. л. | |
Мелений чорний перець – за смаком | |
Для бульйону: | |
Вершкове масло – 3 ст. л. | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Томатна паста – 1 ст. л. | |
Сіль – за смаком | |
Вода – 9 чашок | |
Кінза – жменю рубаної |
Кілька порад:
Як тільки Ви раскатаете тісто, дійте швидко, щоб тісто не підсохло.
Звичайно, ліпити їх – потрібно терпіння. Але з часом, запевняю, у Вас буде виходити це швидко.
В 1 столовій ложці у мене вміщається 5 пельменів (ложка стандартна :-)). Спочатку я починала з великих розмірів пельменів, і за 3 роки сама непомітно зменшила їх розмір. Кращі кухарі Туреччини зможуть зліпити 10 маленьких пельменів, які увійдуть до 1 столову ложку! Це, звичайно, – вищий пілотаж! Сподіваюся, що Вам сподобається весь процес приготування.
Інгредієнти розраховані на 5-6 порцій.
Покроковий рецепт
У мисці змішати борошно і сіль. Зробити поглиблення в середині і розбити в нього яйце. Поступово додати воду, перемішуючи руками. Замісити тісто. Воно не повинно прилипати до рук (якщо прилипає, додайте ще борошна). Місити близько 5 хвилин, або поки тісто не стане гладким і еластичним. Не переборщіть з борошном, інакше тісто вийде жорстким.
Сформувати з тіста кулю, відкласти його в бік, накрити чистим кухонним рушником і дати йому відпочити протягом 10 хвилин перед прокаткою. А поки приготувати начинку. У мисці об’єднати фарш, цибулю, сіль і перець. Ретельно вимісити. Відкласти в сторону. На поверхню насипати трохи борошна, розкачати тоненьким шаром тісто. Стежте, щоб тісто не прилипало до столу (підсипати борошно, якщо необхідно).
Гострим ножем наріжте тісто на тонкі смужки шириною 2 див (Якщо Вам поки складно ліпити маленькі пельмені, зробіть смужки ширше).
Гострим ножем наріжте тісто на тонкі смужки шириною 2 див (Якщо Вам поки складно ліпити маленькі пельмені, зробіть смужки ширше).
Потім – упоперек, на квадрати. Квадрати повинні вийти 2 див. Робити все потрібно швидко, щоб тісто не підсохло.
Пальцями м’ясний фарш викладіть в центр кожного квадрата.
Защипайте краю на всіх пельменях. Я використовую 2 методу защипи:
1)Скласти квадрат, прямокутник, защипнути краю. Два запечатаних кінця з’єднати разом.
2) Два протилежні кути квадрата скласти один з одним, защипнути (вийде трикутник).
Готові пельмені.
Тепер приготуємо для них бульйон. Масло розтопити в каструлі, обсмажити на ньому цибулю (поки не стане м’яким). Додати томатну пасту і готувати, помішуючи, ще пів хвилини. Додати сіль, влити воду і довести до кипіння. Акуратно опустити пельмені в киплячий бульйон невеликими партіями. Перемішати один раз, щоб розділити їх і варити, не накриваючи кришкою, протягом 7-10 хвилин, поки вони не спливуть. Приправити, посолити за смаком. Зняти з вогню, накрити кришкою.
Перед подачею прикрасити свіжою кінзою або сушеної м’ятою. Подавати відразу ж, з часниковим соусом. Приємного апетиту!