Інгредієнти
Для рубленого тесту: | |
Борошно – 200 г | |
Вершкове масло – 100 г (охолоджене) | |
Сіль – щіпка | |
Вода – 3 – 5 столових ложок (крижана) | |
Для начинки: | |
Сметана – 400 г | |
Цукор – 5 столових ложок | |
Борошно – 20 г | |
Крохмаль – 20 г | |
Ванілін – 5 г | |
Вишня – 300 — 500 м (свіжа або заморожена) |
Основа тарта – прісне листкове тісто. Краще брати не солодке рубане, так як і вишня і заливка досить солодкі. Крохмаль необхідний у цьому пирозі, так як вишня дає багато соку (основа пирога тоді вийде сирої). Але через брак даного інгредієнта, крохмаль можна замінити на мигдалеву борошно. Інгредієнти розраховані на форму діаметром 26 див
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Просіяти 200 г борошна вищого сорту, зверху на неї висипати щіпку солі (вона потрібна для еластичності тіста і для кращої розкочування). Холодне масло порізати шматочками (можна натерти на крупній тертці). Борошно порубати з маслом до крошкообразного стану. Мій спосіб – два ножа на плоскій робочої поверхні. Якщо ви олія терли на тертушці, змішайте все за допомогою виделки. Кришу викласти гіркою, зробити колодязь, вилити в нього (спочатку) 3 столових ложки крижаної води і швидко замісити тісто. Якщо необхідно, додайте ще 1 або 2 столові ложки холодної/ крижаної води, знову місіть тісто. Тісто замішувати треба швидко, так як воно не любить тепла. Виходить ось таке м’яке, податливе пластичне тісто. Ви можете тісто загорнути в плівку, прибрати в холодильник і використовувати пізніше. Я рекомендую, поки податливе тісто, викласти у форму, зробити бортики. Обрізати зайві краю. Потім зробити по дну тесту проколи вилкою, щоб воно при випічці не роздулося. (Через ці дірочки виходять пари. Навіть якщо ви забули зробити проколи, можна зробити це після випічки). І прибрати форму з тестом в холодильник на 30 хвилин або в морозилку на 15 хвилин. Запікати основу ми не будемо, так як в подальшому використовуємо не рідку начинку.
Поки основа пирога охолоджується, приготувати начинку. Сметану змішати з цукром, крохмалем, борошном і ванільним цукром.
На тісто викласти розморожену вишню (краще покласти побільше, у мене було тільки 300 р. Так що, при бажанні, збільште кількість ягід).
Залити вишню начинкою.
Випікати пиріг в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин. (Пиріг при випіканні краще прикрити зверху пергаментним папером, щоб стінки пирога не пригоріли). Дістати пиріг, остудити.
Зверху пиріг з вишнею я залила вишневим желе для тортів (швидкого приготування).
Подавати пиріг з вишнею до столу, нарізавши на порції.
Приємного апетиту!