Великодній шафрановий паска з мигдалем і родзинками

Великодній шафрановий паска з мигдалем і родзинками – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Насипати в склянку (чарку) ½ десертної ложки шафрану і залити 30 мл горілки. Дати настоятися, періодично помішуючи.

Родзинки промити і замочити в коньяку.

Зробити Опару на свіжих дріжджах і вершках. Вилити вершки в посуд.

Додати дріжджі, 1 столову ложку цукру і 0,5 склянки (просіяної!) борошна. Все перемішати.

Поставити в тепле місце, накривши тісто бавовняним рушником хвилин на 15. У мене раковина з теплою водою (можна тазик).

Поки підходить опара масло розтопити в мікрохвильовці (але щоб не кипіло). Остигле масло збити з 100 г цукру.

В окремому посуді жовтки розтерти дочиста з іншими 100 г цукру.

Ці дві суміші перемішати.

Опара підійшла. З’єднати приготовану масу з опарою. Перемішати.

Влити горілку з шафраном.

Додати ще 2-3 склянки борошна (все залежить від сорту). Перемішати.

І додати щіпку солі і корицю. Зазвичай паски ще додають мускатний горіх, мелений кардамон, гвоздику – “верхню частину”, цедру, ваніль. Чи можна все відразу, це хто як любить. Прянощі повинні бути дрібно смолоты і перемішані.

Замісити тісто для паски. Тісто не повинно прилипати до рук. Вмішати В тісто родзинки і перемелений на блендері мигдаль. Родзинки можна додавати в тісто і сухий, але тоді його треба обваляти в борошні (тоді він не вискачет з тіста), але все-таки краще попередньо замочити його в кріпленому вини або коньяку. Місити ще 5 хвилин. Поставити тісто підніматися в тепле місце без протягів і голосних розмов. Спершу – в посудині, де замішувати, а після двох обминок викладається у форми.

У форму викласти папір до випічки. Папір для випічки використовувати обов’язково, якщо раптом її не виявиться – візьміть будь-яку, хоч для принтера і просочіть рослинним маслом. Папір має трохи вилазити з форми. До середини висоти форми викласти тісто і дати йому растоятся 10 хвилин, накривши рушником. Тісто має піднятися як мінімум вполовину. Акуратно змастити білком, благо у нас його багато залишилося. Далі, можна ставити в попередньо розігріту духовку до 180-200 градусів. Перший час духовку не відкривати, підглядати через скельце. Час випікання залежить від величини форми. Якщо верх почне пригорати, зверху паска накрити аркушем паперу. Бажано мати тонку дерев’яну лучинку, щоб у разі невпевненості проткнути паска для проби – липне чи ні…(думаю, цей метод знають всі).

Після того, як паски добре пропеклися – дуже акуратно виймаємо їх з духовки і накриваємо рушником. Залишаємо їх «відпочити» на 10-15 хвилин, щоб скоринка випічки розм’якшилася. Якщо форма ваших пасок довга, форму кладемо на бік, підклавши рушник і потихеньку, також на боці, виймаємо пасочки. Остуджувати вони у нас тільки на боці! (щоб не осіли). Зрідка їх потрібно перевертати, щоб не було пролежнів.

Повністю остиглі паски ставимо вертикально і змащуємо глазур’ю. Цукрова глазур готується так: один білок, збивається зі склянкою цукрової пудри – це найпростіша біла глазур. Потім посипати на незастывшую глазур присипку, горішки, цукати… фантазія безмежна. Удачі!