Борщ холодний – брат окрошки

Борщ холодний – брат окрошки – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Буряк очищаємо, кладемо в каструлю і заливаємо водою. Якщо буряк дрібна, можна відварювати її цілком. Якщо велика, то краще розрізати на кілька частин. Ставимо на вогонь, варимо приблизно годину – півтора. Переконайтеся, що буряк стала м’якою.

Паралельно з буряком відварюємо картоплю в мундирі. Йому зазвичай вистачає 20 хв після закипання, раз і він готовий. Заливаємо холодною водою (не тільки щоб охолов, але і щоб краще очищався). Чистимо. Нарізаємо кубиками.

Також паралельно відварюємо яйця. Обов’язково моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на повільний вогонь. Повільний, щоб не лопнули яйця. Після того, як вода закипить чекаємо 10 хвилин і вимикаємо. Остуджуємо так само за допомогою холодної води, акуратно зчищаємо шкаралупу. Нарізаємо кубиками. Можна не різати кубиками, а класти порційно в кожну тарілку по половинці яйця.

Огірок свіжий (можна при бажанні замінити на солоний) необхідно порізати кубиками. Молоді огірки ріжемо сміливо, а у дорослих і старих зрізаємо шкірку.

За 5 хвилин до вимикання буряків додаємо у відвар сіль, цукор і лимонну кислоту. Я зазвичай спершу виймаю буряк, а потім вже додаю спеції.
Буряк остуджуємо, на вибір: натираємо на крупній тертці, нарізаємо соломкою або ріжемо кубиками.
Зелень промиваємо і дрібно нарізаємо.

В одну велику каструлю складаємо все, що нарізали і натерли. Додаємо сметану, перемішуємо. Заливаємо буряковим відваром. Ще раз заважаємо. За бажанням при подачі і борщів зелених можна класти додатково порційно сметану, відварене м’ясо. Їсти свіжоприготованим. Смачного обіду!