Домашній кефір

Домашній кефір – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Інгредієнти.

Отже, як зробити домашній кефір?
Взяти 1 літр молока (якщо використовуєте меншу кількість молока, і зменшуйте кількість закваски) вилити в каструлю (не беріть емальовану каструлю, так як молоко в ній може пригоріти). Довести молоко до кипіння (якщо молоко пастеризоване, можна його не кип’ятити, а просто підігріти до 40 градусів). Вимкнути вогонь, остудити до температури 35 -40 градусів (молоко повинно бути теплим, але не гарячим). Примітка: можна вибрати не тільки пастеризоване молоко або парне, але і з різним ступенем жирності. В даному випадку калорійність кефіру залежить повністю від молока. Менш жирне молоко підійде для приготування дієтичного кефіру. А домашній кефір, приготований на молоці з підвищеною жирністю, відмінно піде для малюків (до того ж він вийде трохи густіше).

Тепле молоко перелити в чисту скляну банку. (Коли я кип’ячу молоко, утворюється пінка. Мої її не люблять, тому я проціджую молоко через марлю).

Додати кілька столових ложок кефіру або 2 столові ложки закваски лакто – або біфідобактерії (в якості закваски можна ще використовувати сметану або кисле молоко). Перемішати молоко із закваскою дерев’яною лопаткою. (Ви запитаєте, чому дерев’яною? Відповідь проста, тому що при взаємодії кефірних грибків з металевими предметами сповільнюється процес бродіння). Тепер закриваємо баночку кришкою і ставимо її в тепле місце. Якщо банку будуть потрапляти прямі сонячні промені, обов’язково накрийте її бавовняної тканини. Квасити всі години 4 – 5, потім краще прибрати в холодильник. Можна кефір не прибирати в прохолодне місце, а залишити як є, в теплому місці на добу (так роблять багато). Але по мені, він буде перезревать, і смак у нього вийде більш кислий. А так, домашній кефір дозріє в холодильнику.

За бажанням, перед подачею кефір можна підсолодити за смаком, додати ванілін або корицю. Якщо ви даєте кефір дитині і у нього немає алергії, можна додати фруктове пюре або будь-яке варення. Вийде смачний дитячий кефір. (Так, і не забудьте залишити кілька ложечок кефіру для наступної, нової порції домашнього кефіру, в якості закваски). Зберігається домашній кефір в холодильнику не більше 3-х днів. Кефірна закваска зберігається близько 2 – х тижнів. Приємного апетиту!