В принципі, ця запіканка з картоплі схожа на французьку гратен. Додається лише гриби і сметана. виходить ніжна картопелька!
Інгредієнти
Картопля – 12 шт. | |
Ріпчаста цибуля – 3 шт. | |
Гриби (необов’язково) – 400-500 гр. | |
Сир – 300 гр. | |
Сметана – 300 гр. | |
Вершкове масло – на смак | |
Рослинне масло – 2 ст. ложки | |
Часник – за смаком | |
Сіль, спеції – за смаком |
Така картопля обов’язково припаде до смаку і дорослим, і дітям. Незважаючи на звичайний список інгредієнтів, страва виходить абсолютно особливим – смачним і ароматним, ніби з російської печі. Напевно, саме так готували в старі добрі часи.
Покроковий рецепт
Рада
Для цього рецепта краще всього підійдуть розсипчасті сорти картоплі, а сир повинен бути твердим, але не надто гострим або ароматним. Страва виходить дуже смачним, якщо в нього додати гриби – лісові (в ідеалі) або ж печериці. Вони надають чудовий аромат і перетворюють картопля-гарнір у цілком самостійну страву.
Спосіб приготування
Картоплю почистити і нарізати невеликими напівкруглими часточками, потім обсмажити до напівготовності, використовуючи для цього суміш рослинного і вершкового масла. В самому кінці трохи посолити. Гриби нарізати (не дуже дрібно), при необхідності відварити, а потім обсмажити разом з дрібно порубаним луком. У разі якщо страва готується без грибів, то потрібно обсмажити один цибуля.
Для приготування соусу сметану розвести кип’яченою водою – 300 гр. сметани приблизно 250-300 мл води, посолити, поперчити, додати улюблені спеції. Можна використовувати 150 гр. сметани і така ж кількість майонезу.
Всі горщики щедро змастити вершковим маслом. Викладати в них інгредієнти в наступній послідовності: картопля, натертий сир (приблизно 1 стіл. ложка), гриби з цибулею (або цибуля), потім знову картопля, сир і так далі. Самий верхній шар – картопля і сир.
Після того як горщики наповнилися, в кожен потрібно залити півсклянки сметанного соусу і поперчити . Прикрити їх кришками. Тепер вони повністю зібрані і готові для того, щоб відправитися в духовку. Оптимальна температура для приготування страви – 180-200 градусів.
Чекати довго не доведеться – через 25 хвилин картопля в горщиках буде готова. Подавати її потрібно неодмінно гарячої. Перед подачею присипати рубаною зеленню. Приємного апетиту!