Відмінною рисою приготування цього супу є велика нарізка усіх продуктів. Готову шурпу (а в Таджикистані його називають Шурбо) подають гарячим, щедро приправленим зеленню.
Інгредієнти
яловичина – 1-1,5 кг на кістки | |
картопля – 5-6 штук середнього розміру | |
цибуля – 1 штука | |
часник – 3-4 зубчики | |
морква – 5-6 штук середнього розміру | |
томат – 2 штуки | |
кріп – 1 пучок для прикраси | |
петрушка – 1 пучок для прикраси | |
мелений коріандр – 1 щіпка за смаком | |
хмелі-сунелі – 1 щіпка за смаком | |
чорний перець – 1 щіпка за смаком | |
сіль – 1 ст. ложка за смаком | |
лавровий лист – 1 штука |
Кухня сходу цінується різноманітністю ароматних і ситних страв, щедро присмачених соковитою зеленню і пікантними спеціями. Одним з таких чарівних страв, що підходить для святкового і буденного меню є суп – шурпа з яловичини (або шурбо – в Таджикистані). Класичним способом приготування шурпи вважається варіант на бульйоні з баранячого м’яса на кістці, бажано, щоб це були ребра тварини. Готують його у товстостінній посуді, переважно в казані. Багатьом цей суп може здатися занадто калорійним і тоді універсальною заміною стане бульйон, зварений з яловичини.
Рецепт дуже легкий у виконанні, не вимагає використання рідкісних і дорогих продуктів, а пряний, присмачений духмяними спеціями, поживний бульйон доведеться за смаком чоловічій половині дегустаторів. Це досить наваристое, суто чоловіче блюдо, в давнину його використовували як засіб, що відновлює сили після нездужань і хвороб. В якості потрібних складових обов’язково входить картопля, морква, цибуля, а помідори і болгарський перець додають на свій розсуд, якщо є бажання надати особливу солодкувату кислинку страви.
Покроковий рецепт
Яловичину зварити, попередньо злив першу воду і процідивши, для отримання прозорості бульйону.
З звареного бульйону виловити м’ясо, яке далі буде необхідно звільнити від кісток і жил, накришити досить крупно. У бульйон опустити цибулину цілком і залишити кипіти на повільному вогні ще 10 хвилин.
Крупно нарізати овочі: картоплю, моркву. Додати в бульйон і варити приблизно 10 хвилин.
Помідори облити окропом і очистити від шкірки, так це буде значніше легше. Помідори нарізати і опустити в каструлю з бульйоном, цибулю а цьому етапі можна буде витягти. Суп варити ще 5 хвилин.
На кінцевому етапі, коли овочі майже дійшли до повної готовності, подрібнений часник викласти в шурпу, всипати спеції і сіль, продовжувати близько 5-7 хвилин.
Готова шурпа (шурбо) обов’язково після приготування повинна постояти близько 1 години. Перед дегустацією на дно тарілки покласти шматки м’яса, залити бульйоном з овочами, прикрасити соковитою зеленню. У бульйон також кладуть сметану або гіркий червоний перець для надання гострого смаку.