Незалежно від того, як ви приготуєте це страва: у вигляді першого або другого страви, воно вийде апетитним і ситним.
Інгредієнти
Капуста білокачанна – 700 грам | |
Середня морква – 1 шт | |
Середня цибулина – 1 шт | |
Соняшникова олія – 2 столові ложки | |
Сосиски – 200 грам | |
Ковбаса копчена – 200 грам | |
Копчене куряче філе – 200 грам можна замінити відвареною | |
Томатна паста – 70 грам | |
Огірки солоні – 5-6 невеликих штук | |
Оливки – 75 грам | |
Лимон – 1/2 невеликого плода | |
Кріп – 20 грам | |
Спеції, сіль – за смаком | |
Вода – 2 літри |
Що таке солянка з капусти? Ситний суп або тушкована капуста з м’ясом і копченостями? Перше чи друге? Багато людей думають, що перше. Однак, тлумачний словник Ожегова стверджує: слово «солянка» має інше, менш поширене значення – це блюдо з тушкованої капусти з копченостями. На мові лінгвістів така двозначність називається дуалізм мовного знака. А мовою любителів смачної їжі – солянка з капусти – це просто гідне блюдо, яке варто приготувати.
Покроковий рецепт
Для початку підготуємо овочі: капусту нашинкуем, цибулю наріжемо кубиками, моркву натремо на тертці.
На розігріту сковороду наллємо 2 столові ложки соняшникової олії, коли олія нагріється, викладемо цибулю і моркву. Обсмажимо їх 2-3 хвилини.
Зверху викладемо нашатковану капусту, накриємо кришкою, тушкуємо 5-7 хвилин, поки капуста не зменшиться в обсязі. Коли капуста пустить сік, перемішуємо, зменшуємо вогонь до повільного і продовжуємо тушкувати.
Поки нудиться капуста, нарізаємо м’ясну складову. М’ясо рвемо або ріжемо на невеликі шматки, копчену ковбасу – кубиками, сосиски – кружечками.
М’ясо і ковбаси викладаємо до капусти. Розвести томатну пасту в 50 мілілітрах води, заливаємо капусту рідиною і тушкуємо капусту 10-15 хвилин, поки рідина практично випарується.
Солянка з капусти в її канонічному розумінні готова. Додати до страви можна солоні огірки.
Але якщо ви задалися метою приготувати перше, а не друге блюдо, продовжуємо процес приготування. Тушковану капусту перекладаємо в каструлю. Заливаємо окропом і даємо знову закипіти.
Нарізаємо огірки, оливки, лимон і зелень.
Викладаємо спочатку в каструлю оливки і огірки, коли суп знову закипить – додаємо зелень і лимон. Оскільки солянка традиційно гостре блюдо, можна додати спеції: паприку, хмелі-сунелі, сіль за смаком. Даємо покипіти 5 хвилин, вимикаємо і наполягаємо під кришкою 15 хвилин. Подаємо до столу. Солянка в її популярному варіанті – готова.