Толма (долма)

Толма (долма) – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Приготуємо справжню вірменську толму з виноградним листям, частіше називають це блюдо голубцями.
У нас толма біла(з капустою), чорна(з виноградним листям), долма річна(з овочами).

Покроковий рецепт

Рис гарненько миємо, заливаємо гарячою водою і ставимо в сторону.
Готуємо фарш: пропускаємо через м’ясорубку м’ясо і цибулю(я беру в рівних кількостях яловичину і свинину).
Зелень дрібно шаткуємо, але поки не додаємо.

Цибулю наріжте на дрібні кубики, смажимо до золотистого кольору, додаємо томатну пасту, сіль, червоний перець. Після остаточної смаження додаємо 100-150 гр теплої води. Цю масу додаємо у фарш, добре перемішуємо, додаємо дрібно нашатковану зелень(зелені побільше).


Тепер готуємо виноградне листя. Звичайно ж краще взяти свіже листя, прямо з дерева і просто обшпарити окропом, але у мене виноградні листя консервовані, теж добре.
Після того, як готові і фарш, і листя переходимо до заваричанию самої толми.

Вже готові толма акуратно кладемо в каструлю, заливаємо водою(сіль за смаком) і ставимо на вогонь. Щоб голубці не розвалилися, зверху ставимо тарілку. Варимо 40-45 міну. Подаємо з ароматним соусом (мацоні з часником і перцем). Приємного апетиту!