Ганаш-шоколадний крем на вершках

Ганаш-шоколадний крем на вершках – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Ганаш – загадкове французьке слово (втім, у французів багато слова – загадки :-)).

Інгредієнти

Вершки – 100 мл (35 %)
Шоколад – 100 г (гіркий)
Вершкове масло – 30 г

Як приготувати Ганаш-шоколадний крем на вершках

Ганаш – це шоколадний крем, і використовувати його можна в випічці в різних напрямках.

Для приготування ганаша потрібно змішати шоколад та гарячі вершки, для еластичності крему додається трохи вершкового масла. Можна додавати різні ароматизатори. Ганаш можна приготувати бажаної густоти і досягти консистенції від самої густий…до рідкого шоколадного соусу. Чим більше вершків даних пропорціях, тим рідше буде консистенція. Рідкий ганаш найчастіше використовують для просочення тортів, як шоколадного соусу, іноді його збивають. Густий ганаш використовують для покриття пирогів, тортів, цукерок трюфелів. Ганаш можна приготувати заздалегідь і прибрати в холодильник, перед вживанням просто розігріти. Однак враховуйте, що охолоджений ганаш втрачає свій блиск і стає матовим.

Якщо ви хочете отримати білий ганаш, використовуйте замість чорного гіркого шоколаду – білий. Такий білий шоколадний крем хороший для приготування цукерок. Знову ж варіюйте кількість вершків в залежності від бажаної консистенції і не забувайте враховувати їх жирність. Чим менше жирність у вершків, тим рідині вийде ганаш.

Покроковий рецепт

100 г гіркого шоколаду наламати і перекласти в невелику чашу. Влити в миску з шоколадом 100 мл гарячих вершків 35 % (якщо використовуєте меншу відсоткову жирність, трохи зменшіть кількість вершків). Можна залишити все як є на пару хвилин, щоб шоколад підтанув.

Потім шоколад з вершками перемішати до отримання однорідної консистенції. Додати 30 г розм’якшеного вершкового масла. Можна в ганаш додати трохи ароматизатора або лікеру.

Гарненько заважати за допомогою виделки або віночка до тих пір, поки суміш не стане гладкою і блискучою. Ганаш готовий. Можна застосовувати шоколадний крем на вершках за призначенням в якості покриттів на торт, прошарків коржів або просто вмочати в нього булочки, круасани, булочки… (якщо ви вирішили використовувати ганаш як макательного крему, збільште кількість вершків до потрібної вам консистенції). Якщо ви приберете шоколадний крем в холодильник він трохи загусне, враховуйте це. Хочете повернути йому первісну консистенцію – просто розігрійте охолоджений ганаш на водяній бані.

Пропоную вам приготувати чудовий смачний “пиріг з ірискою і сухофруктами під ганашем”. Ганаш після покриття такого торта при нарізці ножем не тріскається і не розтікається при кімнатній температурі. Достатньо один раз охолодити в холодильнику.

Або ось такий торт “Сметанник” під ганашем.