Рецепт у подробицях розповідає, як приготувати смачне і корисне, дієтичне блюдо на вечерю з курки і овочів. Рецепт настільки просто, що впорається навіть початківець кулінар.
Інгредієнти
Курячі стегенця – 5 шт. охолоджені | |
Цвітна капуста – 120 г заморожена або свіжа | |
Ріпчаста цибуля – 1 шт. | |
Сіль – 1,5 ч. л. | |
Спеції для курки – 1/2 ч. л. | |
Рослинне масло – 1,5 ст. л. | |
Кефір – 150 мл будь-якої жирності | |
Твердий сир – 70 г щоб добре плавився | |
Зелень свіжа – 5-6 гілочок перед самою подачею |
Цвітна капуста – овоч універсальний і з нього можна приготувати безліч оригінальних, різнопланових страв. Курячі стегенця (або інші частини курки), запечені з кольоровою капустою під сиром, також сюди можна віднести. Щоб у підсумку отримати м’який ніжний овоч, то перед запіканням цвітну капусту необхідно білити хвилини 2,5-3 в підсоленій воді. Якщо цей крок проігнорувати, капуста може злегка похрустывать на зубах. Птах заливається кефіром, тому вона виходить неймовірно м’якою і ніжною – кисломолочний продукт в тандемі з курячим м’ясом завжди дає відмінний результат.
Примітно те, що приготована за цим рецептом знежирена частина курки, тобто, грудка, виходить на подив соковитою. Це все завдяки кефіру і репчатому луку. Загалом, можна використовувати будь-які частини курки і не сумніватися, що вийде дуже смачно. Для більшого аромату курку перед початком запікання маринують будь-яким способом – можна в спеціях, лимонному соку та олії. Це один з найпростіших, але завжди «працюють» варіантів.
Покроковий рецепт
Форму для запікання застелити фольгою і візьміть кулінарну кисть, змастіть рослинною олією. Обполосніть стегенця і видаліть все зайве – шматочки шкіри, жиру, кісточки і хрящики. Підсолити курку і присипте вашими улюбленими спеціями (в рецепті використані уцхо-сунелі і суха аджика).
Цвітну капусту промийте проточною водою і розділіть на дрібні суцвіття. Знявши лушпиння з цибулі-ріпки, покришіть його дрібними кубиками. Цвітну капусту киньте в окріп на кілька хвилин, після чого злийте воду і розкладіть подрібнені овочі в проміжки між частинами курки.
До речі, для відомості – можна використовувати як свіжу, так і розморожену капусту. Підсумковий смак страви від цього не зміниться.
Залийте курячі стегенця кисломолочним продуктом. Форма для запікання повинна мати досить високі бортики, щоб вміст не випадало на деко.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Надішліть форму в неї і витримуйте хвилин 30, хоча, може бути, саме ваша духовка доведе майже до повної готовності продукти швидше. Якщо у вас електрична духовка, то буде простіше – виставив температуру і чекай. На газових духовках, особливо, старого зразка, такої розкоші немає, температура часто встановлюється інтуїтивно, «на око». Тому надовго залишати без уваги страва не рекомендується.
Твердий сир будь-якого сорту натріть на дрібній або крупній тертці. При виборі сиру уточніть у продавця, чи добре він плавиться. Можна експериментувати, використовуючи сири з наповнювачами, зі спеціями, шматочками овочів і зелені і навіть з горіхами. Смак готової страви від цього тільки виграє.
Через зазначений час присипте курку тертим сиром. Витримуйте при тій же температурі ще хвилин 15 – потрібно, щоб сир утворив так звану «корочку». «Подсматривайте» за стравою через віконце у дверцятах духовки.
Смачне, ароматне блюдо з курки і цвітної капусти під сирною оболонкою готові. Його можна запропонувати на обід чи навіть вечерю, так як страва цілком дієтичне. А якщо серед ваших гостей на святі будуть затяті шанувальники цвітної капусти, то можна приготувати його в якості частування.
Вийміть з духовки і дайте трохи охолонути, потім подавайте на загальному блюді або порційно, по шматочку. Перед подачею присипте рубаною свіжої зеленню. А ще можна приготувати соус, наприклад, часниковий або томатний. Приємного апетиту!