Лимонний, повітряний і ніжний манник, на основі манної крупи, від якого неможливо відірватися!
Інгредієнти
Вершкове масло – 200 г | |
Цукор – 150 г | |
Ванілін – 5 г | |
Цедра лимона – 1 лимона | |
Лимонний сік – 2-3 столові ложки | |
Яйця курячі – 6-7 | |
Сир – 500 г | |
Манна крупа – 80 г | |
Цукрова пудра – 20 — 30 г |
Це мій рецепт базового лепешняку з додаванням лимонної цедри і соку лимона. Дуже свіжо і ароматно! Замість лимона, залежно від вашого настрою, можна додати родзинки, курагу, чорнослив, горішки або зробити прошарок густого варення.
Виходить дуже смачний, розсипчастий пиріг. Якщо ви використовуєте силіконову фігурну форму, він ще й вийде красивим. До того ж із силіконової форми набагато легше дістати пиріг, ніж їх залізниці. Я використовувала найману форму діаметром 22 див.
Деякі поради: якщо у Вас сир дуже жирний, то Ви можете зменшити кількість масла (маргарину). Але от кількість яєць краще не зменшувати, так як манник може не піднятися.
В даному маннике я не використовую борошно, її замінює манка. Ніхто навіть не запідозрить, що в ньому є манка! Тісто виходить рідким і це добре, після випічки манник буде легким і м’яким. Цукрову пудру використовувати не обов’язково, але ми любимо солодке шкоринку :-).
Покроковий рецепт
Лимон гарненько помити, натерти цедру на дрібній тертці або спеціальним пристосуванням.
200 г розм’якшеного вершкового масла (масло можна замінити на маргарин для випічки) збити міксером на невеликій швидкості. Додати 150 г цукру, 5 г ваніліну (або ванільного цукру 1 пакетик), знову збити. Додати лимонну цедру. Видавити 2 – 3 столових ложки соку лимона. Розмішати столовою ложкою до отримання однорідної маси.
У суміш додати яйця, по 1-2 штуки, при цьому збиваючи на середній швидкості.
Сир викласти в глибоку миску, розім’яти виделкою, щоб не було грудочок (якщо вам подобається більш однорідна структура, перемеліть його в чаші блендера). Сир змішати з приготовленої вище яєчно-олійно сумішшю. Гарненько перемішати.
Всипати 80 г манної крупи. Знову добре перемішати. Дати тісту трохи постояти (хвилин 15-20), для того щоб манка розбухла (тоді пиріг не буде жорстким).
Сирно – яєчну масу перекласти в змащену маслом форму для випічки. Зверху рясно присипати цукровою пудрою.
Випікати манник в розігрітій до 180 градусів духовці близько 1 години на середньому рівні. Готовність лепешняку перевіряється так само як і будь-пиріг, зубочисткою. Увіткнути зубочистку в середину лепешняку, вийняти. Якщо зубочистка суха – манник можна витягувати, якщо на зубочистці є тісто, продовжуйте піч.
Простий і смачний манник готовий! Тепер цей пиріг
почне поважати вся ваша родина!
Приємного апетиту!