Смачний борщ, прикраса будь-якого столу.
Інгредієнти
Курка – 1 стегенце я додаю суповий набір, для навару | |
Цибуля – 2 шт | |
Морква – 2 шт | |
Бурак – 1 шт | |
Корінь пастернаку – 1шт | |
Болгарський перець – 1 шт | |
Гіркий перець – 0,5 шт За смаком. | |
Паста томатна – 70 гр | |
Томатний сік – 250 гр | |
Часник – 3-4 зубки | |
Капуста – 1/2 середнього качана | |
Картопля – 6-7 бульб | |
Сіль, зелень, спеції – За смаком | |
Оцет столовий 9% – 1 чайна ложка |
Мабуть, немає родини, де б не готували борщ. Це страва з давніх часів завоювало своє особливе місце на нашому столі. У нашій родині вважається, що без пастернака виходить овочевий суп, а не борщ.
Покроковий рецепт
Курку помити, видалити не потрібні плівки.
Чистимо цибулю і моркву для бульйону. Не забуваємо мити овочі. Можна залишити в цілому вигляді.
Заливаємо нашу курочку і овочі водою. Я використовую воду, очищену через вугільний фільтр. Ставимо на конфорку. Доводимо до кипіння, не забуваючи знімати пінку. Посолити. Якщо ви любите, додайте лавровий лист і запашний перець.
Поки бульйон готується, у нас є час підготувати заправку для борщу. Чистимо, цибулю, моркву, бурак, пастернак, обов’язково помити овочі і нарізаємо. Я цибулю ріжу дрібненько, але за геометрією не стежу. Морква, пастернак і бурак тру на тертці або комбайном. Якщо пастернак трохи зів’яв, то опустіть його в воду на 5-10 хвилин. Після цього його буде легше потерти.
Шаткуємо капусту.
Чистимо картоплю, нарізаємо, як кому подобається.
На гарячу сковорідку наливаємо олії і після того як воно розігріється, висипаємо пастернак. Обсмажуємо до золотистого кольору.
За цей час курка зварилася, прибираємо її, варену цибулю і моркву з бульйону, збільшуємо вогонь, засипаємо картоплю і підсмажений пастернак, даємо добре закипіти і зменшуємо силу вогню, щоб не вирувало.
Смажимо цибулю, але не на великому вогні.
Коли цибуля набуде прозорий вигляд, висипаємо моркву. Маленький секрет, щоб морква не втратила свій колір, скроплюємо столовим оцтом, приблизно, не повна чайна ложка.
Поки овочі тушатся, готуємо соус. Кладемо в подрібнювач: болгарський перець, гіркий перець, часник, спеції, томатну пасту, томатний сік і перемелюємо до однорідної маси.
Готовий соус додати в пересмажену цибулю з морквою. Тушкуємо 3-5 хвилин.
Пробуємо картоплю, якщо він готовий, додаємо нашу піджарку. Як тільки починає закипати, висипаємо шинковану капусту.
Обсмажуємо бурак. Я смажу бурак на не великому вогні, але до тих пір, поки піде запах сирої буряків.
Тепер висипаємо бурак, зелень і інші спеції.
Варимо ще 7-12 хвилин. Готовий борщ я орієнтуюся по м’якості капусти. Кличемо сім обідати.