Тушонка з козулі в домашніх умовах

Тушонка з козулі в домашніх умовах – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Яловичина – найпоширеніший продукт для приготування тушкованого м’яса. Але спробуйте приготувати її з косулі, і їсти іншу ви вже не захочете.

Інгредієнти

М’ясо козулі – 5 кілограм
Сіль – 3 десертні ложки
Перець – 1 десертна ложка
Вода – 2 літри

Як приготувати Тушонка з козулі в домашніх умовах

На початку дев’ятнадцятого століття французький винахідник Ніколя Аппер запропонував незвичайний спосіб зберігання м’яса. Складати його в сильно розігріті банки, і запаювати їх, це дозволило збільшити термін зберігання м’яса з декількох днів до декількох місяців. Так з’явилася тушонка.
Тушонка в життя господині вирішує відразу кілька завдань: забезпечує збереження м’яса, звільняє місце в морозилці, економить час при приготуванні страв.

Покроковий рецепт

Банки об’ємом 0,5 літра, ретельно миємо, ставимо в холодну духовку вниз шийкою, розігріваємо духовку до 180 градусів, стерилізуємо банки протягом 50 хвилин.

Більший обсяг використовувати можна, але виходить не дуже практично, відкрита тушонка довго не зберігається, а реалізувати відразу літр м’яса досить складно.

Після закінчення стерилізації, залиште банки в духовці, виймати їх слід, коли м’ясо буде готове.

Кістки козулі промиваємо, це – дичина, яка не проходить попередньої підготовки, там можуть траплятися дрібні кістки, шерсть, не нехтуйте цим етапом.

Набиваємо в скороварку, або мультиварку, як можна щільніше, щоб утворилося менше рідини, вона зіпсує смак.
Заливаємо водою до мітки на скороварці.



Додаємо три десертні ложки солі без гірки, десертну ложку чорного перцю горошком. Виставляємо режим “м’ясо”, варимо 1 годину 20 хвилин.

Після закінчення варіння, м’ясо виймаємо, що залишився бульйон додаємо лавровий лист і ставимо на повільний вогонь.

Відокремлюємо м’ясо від кісток.

Дістаємо банки і набиваємо їх, приблизно до плічок, можна трохи вище. Заливаємо туди ж бульйон з скороварки, в кожну банку додаємо по одному лавровому листу.

Закатуємо стерилізовану банку кришкою.

Готову тушонку залишаємо остигати при кімнатній температурі, потім прибираємо в холодильник, зберігати її потрібно там.
Відкрита тушонка може простояти в холодильнику 2-3 дні, а в закритій банці – півтора року, напевно, можна і більше, але у нас довше не застоюється.

Добре поєднується з гречей, перловкою, рисом, макаронами.